Steenstrips of volle steen?

Vraag
Wij willen onze woning langs buiten isoleren zodat deze voldoet aan de huidige normen. We denken eraan om dit eventueel te doen met steenstrips i.p.v. met een volle gevelsteen. Wat zijn de voor- en nadelen van beide methodes? En vooral: klopt het dat werken met steenstrips uiteindelijk goedkoper uitkomt omdat we geen nieuwe fundering moeten gieten en dat er een grote besparing is in werkuren?

Antwoord
“Het na-isoleren van bestaande buiten constructies kunnen zeker voldoen aan de huidige normen".

“Bij buitenisolatie vermijdt men allerlei risico’s als het wegvallen van de thermische inertie van de dragende binnenwand of het optreden van nieuwe thermische spanningen in de draagstructuur. Het isoleren met gevelsteenstrippen op een drager van isolatie is één methode van het isoleren aan de buitenzijde, maar dan wel met het behoud van het esthetische aspect van een gemetselde gevel.”

“De voordelen zijn duidelijk, er dient geen bijkomende fundering gestort te worden, alsook zijn de werken relatief snel uit te voeren. Het grootste voordeel echter is de plaatswinst, terwijl men voor het optrekken van een nieuwe gevel toch steeds minstens 10 a 12 cm nodig heeft, is een steenstrip slechts 2,5 à 1,5 cm lijm dik. Dit betekent een meerhoeveelheid aan isolatie die kan geplaatst worden.”

“Een nadeel kan zijn dat de foutenlast bij gebrekkige uitvoering zwaarder kan doorwegen dan bij een gewone gemetselde façadegevel. Hierdoor is het zeer belangrijk om te werken met een gerenommeerde firma met de nodige ervaring in plaatsing, die hun materialen betrekken bij een leverancier met voldoende knowhow.”

“De kostprijs/m² voor beide is sterk projectafhankelijk en kan in het ene gevel duurder en in het andere gevel goedkoper zijn. Wel steeds indachtig blijvend dat de dikte van de isolatie met het gebruik van steenstrips groter zal zijn voor een zelfde beschikbare breedte, en dat dus het terugverdieneffect groter zal zijn. In deze kan de oplossing met steenstrips een financieel efficiëntere oplossing genoemd worden.” 


Kan ik steenstrip op steenstrip plakken?

Vraag
Wij zijn bezig met het verbouwen van een oude woning van +- 100 jaar. De gevel is een dubbele steense muur (geen spouw of isolatie aanwezig). Nu zijn we alles langs de binnenkant aan het isoleren omdat ons huis volledig tegen het trottoir ligt en we niet meer naar voor mogen komen tenzij we afstand deden van deze werken (m.a.w. als de gemeente dat stukje straat nodig had dan zouden we dit terug kosteloos moeten afbreken).

Op deze muur hebben de vorige eigenaars steenstrips geplakt en nu vroegen we ons af of we hierop (dus strip op strip) terug steenstrips zouden kunnen plakken? Of kunnen we er bijvoorbeeld grote betonplex platen tegen hangen en deze dan beplakken met steenstrips? De strip die er nu tegen plakt is een gewone strip (4 hoog en 15 lang ongeveer), wij zouden er strips in natuursteen van 15 hoog en 30 lang tegen willen plakken.

Antwoord
“Alles hangt af van hoe ‘effen’ deze basis in strips is enerzijds en uit wat ze juist bestaan”.

“Als het bovenvlak vrij oneffen is, kan de plaatser hierop geen mooi werk afleveren naar vlakheid toe en is een effen basis (met bv. isolatie platen) noodzakelijk. Ook is de samenstelling van de bestaande strips belangrijk, met name de porositeit. Dit is namelijk belangrijk naar hechting toe. Zijn het bijvoorbeeld keramiekstrips dan zullen deze onvoldoende hechting van de nieuwe strips kunnen waarborgen. In dat geval is een hechtingsverbeterende laag nodig of dienen de bestaande strips verwijderd.”

“De beste oplossing is dus dat een professionele plaatser de situatie ter plaatse eens komt bekijken en dan, samen met jullie, naziet wat de beste oplossing is.”


Steenstrips tegen voorgevel

Vraag
Ik heb de voorgevel van onze woning afgebroken en voorzien van nieuw metselwerk. Nu is er één plaats boven het venster in onze erker waar geen metselwerk kan voorzien worden. Dit omdat deze ver uitspringt en ik geen koudebrug wil maken en het parement niet te veel wil belasten. Een oplossing met steenstrips is wel doenbaar. Hoe ga ik tewerk?

Antwoord
Het lijmen van de steenstrips de beste oplossing. "Ik zou niet werken met een gyprocplaat, maar eerder met een Eboard of Isofaçade systeem. Voordeel is dat je een houten roostering kunt uitwerken hierachter en dit extra isoleren. Om steenstrips op hout te kleven, heb je speciale lijmmortels of aangepaste mastieken nodig. Voor de lijmmortels kan je terecht bij firma's als Sto . Voor de mastieken kan dat onder meer bij Soudal."

"Het opvoegen vraagt veel aandacht. De voegmortel moet zowel hechten aan het hout als aan de steen. Je moet een latex toevoegen, bijvoorbeeld van Sika of Compactuna. Te verkrijgen in de betere bouwhandel."